A felsővezetők tanulása

A felsővezetők fejlesztése kritikus fontosságú a pozíció hatékony betöltése és az üzleti világ növekvő kihívásaira történő időbeni reagálás szempontjából. Magas színvonalon kell tudjanak teljesíteni a problémamegoldás, döntéshozatal és több más vezetői területen. A következő tényezők jelentik a legnagyobb kihívást a felsővezetők tanulási folyamatában:

A pozíció szükségletei
Felsővezetőnek lenni időigényes, kihívásokkal teli feladat. Az információtechnológia és telekommunikáció fejlődésével az üzlet beszivárog a magánéletre szánt időbe, hét napon át 24 órás elérhetőséget és készenlétet eredményez. A saját fejlesztés beütemezése egyre nehezebb.

A felsővezetés, mint királyság
Amikor valaki felsővezetővé válik, az olyan, mintha királlyá koronáznák. Megváltozik a kapcsolata a nem felsővezető munkatársakkal, módosulnak a hatalmi viszonyok. Kevesebb visszajelzést és közvetlen információt kap. Új, és a korábbitól eltérő üzleti és szociális kapcsolatokat kell kiépítenie. Hasonlóan a királyi család tagjaihoz, a teljesítménye nyilvános. Tevékenysége nagyobb figyelmet kap, és nagyobb a hatása. Ez a felnagyított szerep azt eredményezheti, hogy képzéseken való részvétellel nem szívesen mutatja ki, hogy valamiben hiányos a felkészültsége.

Akcióorientáltság
A felsővezetők jellemzően akcióorientáltak. A történésekre koncentrálnak, és gyakran elfeledkeznek arról, mit tanulhatnak közben ők maguk, vagy a szervezetük.

Szerepminták hiánya
A vezetőktől elvárás, hogy támogassák a beosztottaikat, mutassanak nekik a sikeres vezetőkre jellemző, követendő viselkedés mintát. Ugyanakkor a felsővezetők előtt nem sok olyan modell áll, amit követhetnének. A felsővezetők néha bizonytalanok abban, hogy a megfelelő úton járnak-e. Éppen ezért fontos számukra saját fejlesztésük, vezetői stílusuk kialakítása, ami azután mintaként szolgálhat az őket követőknek.

A fejlesztési szakértők szerencsére találtak már olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az időhiánnyal és nagy munkaterheléssel küzdő felsővezetők tanulását segítik:

  • A 360 fokos értékelés strukturált, tapasztalatokkal alátámasztott visszacsatolást ad a felsővezetőknek a vezetői sikeresség szempontjából legfontosabb területeken nyújtott teljesítményükről. Executive coach segítségével a visszacsatolásra építve a személyesen legfontosabb fejlődési célok elérésén tudnak a vezetők dolgozni.
  • Léteznek olyan visszacsatolási alkalmak is, ahol személyiségtesztek, munkatársakkal folytatott interjúk alapján tekintik át hozzáértő szakértők a vezetővel a kapott eredményeket..
  • A felsővezetők leginkább más felsővezető társaktól tudnak tanulni, különösen, ha nem állnak versenyben velük.